Uzaklara Yolculuk: Abdal Musa Dağı (3331m)

Kategori: Dağ Keşifleri, Projeler | Aralık 05, 2013
Zirve Yolunda

Yeni Zirveler projemiz kapsamında Gümüşhane, Torul’un bakir doğasını keşfettik. Onlarca buzul gölünün arasından yükselen Abdal Musa Dağı’na son derece keyifli ve bol fotoğraflı bir tırmanış gerçekleştirdik. Yeni hedefler bizi bekliyor. Tırmanışımız hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflara yazının devamında ulaşabilirsiniz.

FAYDALI BİLGİLER

Tolga Kanık, Ayhan Ağan 15-17 Temmuz 2013

Kaçkarların batısında ve Gümüşhane ili sınırları içerisinde yer alan Gavur Dağları, Doğu Karadeniz Dağları’nın önemli yükseltilerinden birini teşkil ediyor. Abdal Musa Dağı’yla 3331 metre yüksekliğe ulaşan silsile İç Anadolu ve Karadeniz bölgeleri arasında doğal bir bariyer oluşturuyor. Bozulmamış dokusuyla ön plana çıkan Gavur Dağları ülkemizde çok az bilinen bir yöre. Korunması elzem olan bu hassas coğrafyada dağların eteklerini süsleyen Artabel Gölleri 1998 yılında tabiat parkı olarak koruma altına alınmış. Bunun gibi eşsiz güzellikte sayısız göle, 3000 metrenin üzerinde onlarca sarp dağa, binlerce bitkiye ve canlıya ev sahipliği yapan bölge doğa severler tarafından keşfedilmeyi bekliyor.

Ulaşım

Abdal Musa Dağı’na tırmanmak için Torul ve Dağdibi Köyü rotasını tercih ettik. Köye Torul ilçesinden rahatlıkla ulaşmak mümkün.Ankara– Torul arası yolculuk otobüsle 12 saat sürüyor. Torul’dan 40 km uzaklıktaki Dağdibi Köyü’ne yaklaşık 1 saat 15 dakikada ulaşılıyor. Yol genelde stabilize olsa da düzgün. Köyden kamp yerine tırmanışı kısaltmak için Dağdibi Köyü’nden ilerdeki Dağdibi Kalesi’ne kadar araçla devam edilebilir fakat yol oldukça bozuk.

Torul ve köyler arasında haftanın belirli günlerinde çalışan minibüslere ödenen kişi başı ücret 15 TL civarında. Ne var ki, Torul’dan yukarı yaylalara ve köylere sabah saatlerinde araç bulmak oldukça güç. Çünkü, minibüsler genellikle sabah yaylalardan şehre iniyor, herkes alışverişini tamamladıktan sonra öğleden sonra yukarıya dönüş yapılıyor. Biz minibüsü bekleyip geç kalmamak adına araç kiralamaya karar verdik. Çarşıda tanıştığımız Demirkapı Köyü Muhtarı Necati Bey’in minibüsüyle Dağdibi Köyü’ne ulaştık. Bu yolculuk için gidiş-dönüş 150 TL ödeme yaptık. Dağdan dönüşte de bizi bıraktığı noktadan aldı.

Kamp

Zirve yolunda pek çok göl olduğundan çadır kurmaya müsait sayısız düzlük bulunuyor. Biz kampımızı güzelliğine hayran kaldığımız 2760 metre rakımdaki Acembul Gölleri’nde attık. Suyu çok temiz olduğu için en dipte kalan gölün kıyısında çadırımızı kurmayı tercih ettik. Dağdibi Köyü’nden (1900 m) kampa tırmanış yavaş bir tempo ile 3.5 saat sürdü. Köye iniş ise yaklaşık 2 saatimizi aldı.

Kamp yerine ulaşmak için Dağdibi köyünden güney batı istikametine devamedenstabilize yolu takip edin. Yaklaşık 3 km sonra yolun hemen sağında ve karşınızda üzerinden küçük bir şelale akan devasa bir kaya kütlesi göreceksiniz. Bu sarp kayalık Dağdibi Kalesi olarak adlandırılmaktadır. Kayalığı geçip anayoldan dümdüz devam edin. Yaklaşık 2 km daha yürüdükten sonra bir köprüden (2310 m) geçeceksiniz. Bu noktadaki sapaktan sola dönüp yukarı çaprazlama giden yoldan yükselerek 2350 metre rakımlı yaylaya ulaşın.Eğercoşkun dereyi geçebilirseniz köprüye kadar yürümeye gerek kalmadan daha geriden sola dönüp yaylaya doğudan çıkarak  kestirme yapmanız da mümkün. Yaylaya vardığınızda batıya doğru 300 metre mesafede belirgin bir dere olacaktır. Yayladan aynı istikamette dereye yatağına ulaşan patikalar da vardır. Bu dere yatağını takip ederek dosdoğru kamp yerine varabilirsiniz.

Rota

Kamp yerinden ilk olarak iki gölün arasından güney-güney batı tarafındaki sırt hattına uygun gördüğünüz eğimlerden zik zak çizerek tırmanın. Sırta ulaşınca hafif sola (güneye) yönelin ve bu doğrultuyu bozmadan 45 dakikalık bir yürüyüşle Yıldız Gölleri’ne ulaşın. Bu noktada geldiğiniz istikamete göre büyük gölün hemen sağ tarafındaki yamaçtan batıya doğru yükselerek ikinci sırt hattına varın. Sırta çıkınca tekrar sola (güney doğuya) dönün ve sırtın sonunda görünen tepenin sağında kalan geçide varana kadar istikametinizi değiştirmeyin. Geçide vardığınızda güney doğu yönünde hemen önünüzde kalan yükselti zirve olacaktır. Buradan zirveye yaklaşık 20-30 dakikada varılır. Kamp yerinden zirveye tırmanış çok rahat bir tempoyla yaklaşık 3.5 saat sürer. İniş için de aynı rota takip edilebilir.

Rotanın geneli teknik olarak kolay olmakla birlikte, Yıldız Gölleri’nden sonraki sırt hattında yer yer dik etaplar bulunmaktadır. Zirve sırtındaki kayalar da oldukça çürüktür. Bunun yanı sıra rota boyunca yer yer büyük ve oynak kayaların üzerinden yürümek gerekmektedir. Dolayısıyla kask kullanımı daha güvenli olacaktır.

Bölge yaz aylarında bile sık sık yoğun sis altında kalmaktadır. Zirveye giden rota seçenekleri çok karmaşık olmamakla birlikte, Gavur Dağları çok geniş bir dağ silsilesi olduğundan özellikle sisli havalarda kaybolmak içten bile değildir. Dolayısıyla detaylı rota etütleri yapılmadan, harita ve pusula kullanmadan tırmanışı denemek riskli olacaktır.

Torul

Torul, 4.000 nüfuslu, sarp Doğu Karadeniz Dağları’yla Harşit Çayı arasında sıkışıp kalmış 950 metre rakımlı şirin bir ilçe. Karadeniz Bölgesi’nin bu şirin ilçesi coğrafi konumu sebebiyle yüzyıllar boyunca stratejik öneme sahip olmuş. Kentin sarp kayalıkları üzerinde konuşlanmış heybetli kalesi de bunu ispatlar nitelikte. Torul ve civarındaki dağlık bölge 1. Dünya Savaşı’nda Rusların yoğun saldırılarına ve şiddetli çatışmalara sahne olmuş.

Adresler ve Telefon Numaraları

Yaylalara çıkan araçlar şehir merkezinden hareket etmektedir. Merkezdeki kahvehanelere yayla minibüslerinin güncel güzergahı sorulabilir. Ayrıca ilçenin Gümüşhane anayolu üzerinde bulunan Lüks Gümüşhane otobüs yazıhanesinden de bilgi edinmek mümkündür. Dönüş için otobüs bileti de yine bu yazıhaneden temin edilebilir. Dönüş biletini bir gün önceden arayıp ayırtmak faydalı olacaktır. Dağda pek çok yerde zayıf da olsa şebeke vardır.

Demirkapı (Manastır) Köyü Muhtarı Necati Yılmaz

Cep: 0 544 291 79 62 Ev:0 456 627 10 35

Lüks Gümüşhane Otobüs Firması

0 456 611 31 76

Dağlarda görüşmek üzere! 

Yorumlar:

  1. Kamil Tarih

    Harika bir gezi/keşif ve tirmanis olmus.Keyifle okudum…

  2. Feramuz Atak Tarih

    Merhaba Tolga, Fotograflar harika. Herzamanki gibi kıskanarak baktım fotograflara. Gitmesekte gelmesekte o dağlar bizim. Fotograflarını eksik etme. Yeni görüntülarini her zaman bekliyoruz.

    • Çok teşekkür ederim Feramuz Abi. Sevgiler selamlar.